Spotkanie fundacji w ORPD w Bukwałdzie

zieba
Kamery w Ośrodku Rehabilitacji Ptaków Dzikich w Bukwałdzie.
6 sierpnia 2016
aplikacja
Zioła w naszym otoczeniu
23 lutego 2017
bielik

W piątek 28 września Pan Marek Trembicki, reprezentant „Fundacji Na Rzecz Ochrony Środowiska i Zrównoważonej Urbanizacji Natura 2010” (w skrócie: Fundacja Natura 2010) i „Fundacja ochrony środowiska: Odnawialne Źródła Energii”(w skrócie: OZE) oraz Pan Jerzy Jaroń, reprezentant „Mazurskiej Fundacji Ochrony Przyrody im. Alexandra Von Humboldta” odwiedzili Ośrodek Rehabilitacji Ptaków Dzikich w Bukwałdzie.

Fundacje te wspierają bowiem od jakiegoś czasu działania Fundacji Albatros, przekazując część swoich środków na jej cele. Każda osoba czy też organizacja, która chce wesprzeć działalność ptasiego ośrodka jest tam mile widziana. A odwiedzić to miejsce jest naprawdę warto! Urokliwe miejsce położone w samym środku głuszy, otoczone lasem i pagórkami sprawia, że człowiek czuje potrzebę powrotu do natury.

Pomimo wszystkich uroków tego miejsca, nie jest ono przeznaczone dla ludzi. Miejsce to jest szpitalem, azylem, domem dla poszkodowanych dzikich ptaków. A jest ich bardzo wiele!

Bociany, kruki, orły, sowy, jastrzębie, mewy, gołębie, grubodzioby i wiele innych pacjentów trafia tam, kiedy chore i bezradne, potrzebują pomocy człowieka. Tak jak małe dzieci potrzebują opieki dorosłych, tak ci pacjenci ośrodka skazani są na pomoc ludzi. Bez badań, leków, odpowiedniej rehabilitacji, czy odżywiania nie poradziłyby sobie na wolności. Każdy z pacjentów potrzebuje pomocy, za każdym z nich stoi inna historia choroby.

Celem wyżej wymienionych fundacji jest wypełnianie celów statutowych, w które doskonale wpisuje się, działalność Fundacji Albatros. Aby było to możliwe, potrzebna jest pomoc wielu ludzi dobrej woli oraz instytucji lub fundacji tożsamych z wyżej wymienionymi fundacjami.

Na spotkaniu reprezentanci fundacji omówili wspólne cele i priorytety odnośnie działań na rzecz ośrodka. Omawiana potrzebę zakupu aparatu rentgenowskiego (wielu pacjentów wymaga prześwietleń w celu odpowiedniego leczenia), wybudowanie wolier przystosowanych do zimowych warunków atmosferycznych, utworzenie ścieżek edukacyjnych dla dzieci i młodzieży z udziałem pacjentów ośrodka i zainstalowanie kamer wraz z rejestratorami i możliwością podłączenia wizji on-line.